Anykštėnų biografijų žinynas - http://www.anykstenai.lt/asmenys
Kazimiera Ona MALIAUSKAITĖ
2022-06-28

Vardas: Kazimiera Ona
Pavardė: MALIAUSKAITĖ
Kitos pavardės, slapyvardžiai: Malewska
Gimimo data: 0000-00-00
Gimimo vieta: Bliūdsukių k. (Kretingos r.)

Trumpai:
Vienuolė kryžietė, švietimo organizatorė, knygnešė


Tėvai: ? Maliauskas ir Kotryna Jokšiūtė-Maliauskienė (1844 – po 1904) – žemdirbė, knygnešių rėmėja. Brolis Antanas Maliauskas (1877–1941) – kunigas, teologas ir sociologas, knygnešys.

XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje, paskutiniuoju lietuviškos spaudos draudimo laikotarpiu, O. Maliauskaitė, gyvenusi pasienyje, aktyviai talkino knygnešiams, bendradarbiavo su kunigais, įkalintais Kretingos vienuolyne: gabendavo jų rankraščius į Mažąją Lietuvą, o iš ten parnešdavo lietuviškos spaudos. Ji organizavo spaudinių perkėlimą per sieną, juos slėpdavo miške, rūpinosi išgabenimu toliau nuo pasienio. Nors sodyboje buvo daromos kratos, įtariant knygnešyste, įrodymų nepavyko surasti.

Iškilus carinės Rusijos represijų grėsmei, vengdama tremties į Sibirą, 1903 m. O. Maliauskaitė pasitraukė iš Lietuvos ir išvyko į Šveicariją, kur įstojo į Šv. Kryžiaus moterų vienuolyną, baigė noviciatą ir 1907 m. rugsėjo 3 d. davė amžinuosius įžadus Šv. Kryžiaus kongregacijos Ingenbolio (Ingenbohl) vienuolyne Brunene (Brunnen, Šveicarija), nuo to laiko buvo sesuo Kazimiera. Ji buvo pirmoji lietuvė, šiame vienuolyne davusi amžinuosius įžadus. 1907–1922 m. ji gyveno šiame vienuolyne.

1922 m. pakvietus Šv. Kazimiero draugijos valdybai steigti Šv. Kryžiaus vienuolyną Lietuvoje ir kurti Šv. Kryžiaus seserų Lietuvos provinciją, taip organizuoti krašto jaunimo švietimą, K. Maliauskaitė kartu su vienuolėmis kryžietėmis vokiete Gertruda Heim ir šveicare Eustochija Iden atvyko į Anykščius. Vienuolės įsikūrė fundatorės Sofijos Vieščickaitės (Zofia Wieszczycka, 1857–1938) vienuolynui dovanotame name ant Šventosios kranto ir taip pradėjo pirmojo Anykščiuose vienuolyno veiklos istoriją.

1922–1923 m. K. Maliauskaitė buvo pirmoji Šv. Kryžiaus kongregacijos vienuolyno vyresnioji. Savo namuose vienuolės 1922 m. spalio 1 d. atidarė Anykščių pradžios mokyklą Nr. 2, kuri veikė iki 1939 m., kol paskutinės vienuolės iš Anykščių išvyko, nepavykus įsteigti seserijos provincijos.

K. Maliauskaitė pradėjo ugdyti Anykščių merginas, ruošdama jas tapti vienuolėmis ir dirbti mokytojomis. Pradžios mokykloje mokytojomis įvairiu metu dirbo ugdomos kandidatės į vienuoles Antanina Volodkaitė, Anelė Račkauskaitė, Stanislava Palmira Jaloveckaitė, Olimpija Rajunčaitė, Stasė Labanauskaitė, Kristina Kiaušaitė ir kitos Anykščių bei aplinkinių vietovių merginos.

1923 m. K. Maliauskaitė perdavė Anykščių vienuolyno vyresniosios pareigas Gertrudai Heim ir buvo grąžinta į Šveicariją, vėl gyveno Šv. Kryžiaus kongregacijos Ingenbolio vienuolyne.

Mirė (?)