Anykštėnų biografijų žinynas - http://www.anykstenai.lt/asmenys
Gediminas KUKTA
2023-12-23

Vardas: Gediminas
Pavardė: KUKTA
Gimimo data: 1986-03-09
Gimimo vieta: Anykščiai

Trumpai:
Kino kritikas, žurnalistas, publicistas


1993–2005 m. baigė Anykščių Jono Biliūno gimnaziją. 2005–2009 m. studijavo Vilniaus universiteto Filologijos fakultete lietuvių filologiją, įgijo filologijos  bakalauro išsilavinimą. 2009–2013 m. jis tęsė studijas Vilniaus universitete ir įgijo literatūrologijos magistro išsilavinimą.

2009–2012 m. G. Kukta dirbo žurnalo "Miesto IQ" redakcijoje kino apžvalgininku, kiek laiko buvo ir žurnalo "IQ Economist" apžvalgininkas. 2010 m. liepos–spalio mėnesiais jis buvo Kauno tarptautinio kino festivalio katalogo redaktorius.

Nuo 2009 m. jis tapo Lietuvių filmų centro internetinio portalo (www.lfc.lt), pristatančio lietuvių kiną – kritiniai straipsniai, recenzijos, komentarai, apžvalgos – bendraautoriumi, yra profesionalus kino kritikas.

Nuo 2011 m. jis pradėjo bendradarbiauti su kultūros savaitraščiu "7 meno dienos" ir žurnalu "Kinas" – vieninteliu specializuotu leidiniu apie kiną Lietuvoje. Juose G. Kukta reguliariai rašo apie užsienio ir Lietuvos kiną, išsamiai pristato režisierius ir aktorius, apžvelgia Lietuvos ir užsienio (Kanai, Berlynas, Oberhauzenas, Klermonas-Feranas) kino festivalius.

Nuo 2013 m. jis bendradarbiauja su kūrybine agentūra www.autoriai.lt, teikdamas tekstų rašymo paslaugas.

2013–2017 m. G. Kukta buvo Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio programos sudarytojas bei vienas iš Europos šalių kino forumo "Scanorama" konkursinės programos "Naujasis Baltijos kinas" programos sudarytojų. 2018–2020 m. jis buvo Vilniaus tarptautinio kino festivalio "Kino pavasaris" programos sudarytojas.

Nuo 2018 m. iki šiol kaip kino kritikas G. Kukta bendradarbiauja su www.15min.lt – vienu didžiausių naujienų portalų Lietuvoje, tikdamas jam kino apžvalgas ir recenzijas.

Nuo 2021 m. jis yra gamtos stebėjimo turų www.ornitostogos.lt komunikacijos koordinatorius.

Be kritinių straipsnių apie kiną G. Kukta rašė ir apie literatūrą bei teatrą ("Literatūra ir menas", portalas www.ore.lt), publikavo savo poeziją ir prozą kultūros savaitraščiuose "Šiaurės Atėnai", "Literatūra ir menas", "Naujoji Romuva", audiovizualinės poezijos festivalio TARP almanache (handbook), "Poezijos pavasario" almanache.

Dar mokydamasis Anykščių Jono Biliūno gimnazijoje, G. Kukta du kartus tapo Respublikinio jaunųjų filologų konkurso laureatu: prozos sekcijoje užėmė trečiąją vietą (2004 m.) ir pirmąją vietą (2005 m.).