Anykštėnų biografijų žinynas - http://www.anykstenai.lt/asmenys
Icikas MELNIKAS
2023-02-10

Vardas: Icikas
Pavardė: MELNIKAS
Gimimo data: 1907-00-00
Gimimo vieta: Anykščiai

Trumpai:
Verslininkas prekybininkas, fotografas fotomenininkas


Tėvai: Gercas Melnikas ir Sara Frutkė-Melnikienė (1875–1944). Augo su dviem broliais, buvo vidurinysis.

Jaunystėje ėmėsi verslo – savo namuose įsirengė smulkių prekių parduotuvę, taip pat prekiavo dviračiais.

Apie 1926–1939 m. I. Melnikas buvo intensyviausiai dirbęs ir geriausiai žinomas Anykščių miesto ir apylinkių fotografas. Savo namuose Anykščiuose, Birutės g. 5 (dabar – A. Baranausko a. 14), jis buvo įsirengęs moderniausią mieste fotostudiją, kurioje naudojo dirbtinį apšvietimą, turėjo ir naudojo geros kokybės fototechniką ir medžiagas.

I. Melnikas profesionaliai fotografavo anykštėnus portretinėms nuotraukoms, darė kolektyvines nuotraukas savo studijoje iškilmingomis progomis, taip pat fotografuodavo kitose miesto vietose patalpose ir lauke.

Jis buvo turistinės suvenyrinės nuotraukos pradininkas Anykščiuose. Apie 1930 m. jis parengė pirmąją Anykščius ir miesto apylinkes reprezentavusių nuotraukų seriją ir jas gamino bei pardavinėjo kaip pirmuosius geografinius atvirukus su įrašais ranka ant nuotraukos. Šios nuotraukos-atvirukai pasklido Lietuvoje dideliais tiražais.

Kaip geros reputacijos fotografas I. Melnikas dažnai fotografavo rašytoją Antaną Žukauską-Vienuolį, jo šeimos narius. 1926–1937 m. jis padarė 8 žinomus A. Vienuolio portretus skirtingais rakursais. Jis fotografavo Anykščių dvasininkus, buvo Panevėžio vyskupo Kazimiero Paltaroko vizito Anykščiuose 1930 m. fotografas.

1937 m. jis įstojo į Lietuvos fotografų profesionalų draugiją ir buvo jos valdybos narys.

1939 m. I. Melnikas nutraukė savo veiklą Anykščiuose ir persikėlė gyventi į Kauną, ketindamas ten tęsti verslininko ir fotografo veiklą. 1939 m. Kaune, Savanorių pr. 137, jis įsteigė fotografijos, elektros ir radijo reikmenų parduotuvę.

1941 m. vasarą, vokiečių okupacijos pradžioje, I. Melnikas okupacinės valdžios buvo perkeltas gyventi į Kauno getą. 1943 m. spalį iš geto jis buvo išgabentas į Vaivaros koncentracijos stovyklą šiaurės Estijoje.

Mirė 1943 m. Vaivaros lageryje (Estija). Palaidojimo vieta nežinoma.

A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialiniame muziejuje Anykščiuose saugoma per 50 originalių I. Melniko nuotraukų, sukurtų įvairiais laikotarpiais ir paženklintų trim skirtingais jo fotoateljė spaudais.

I. Melniko gyvenimą ir veiklą tyrinėja menotyrininkas Tomas Ivanauskas.