PAVIRINČIŲ IV dvaras
  Gretimos vietovės:
ANTAKALNIAI | KALIŠKOS |

2013-05-12   |   Spausdinti

Dvaras Kurklių seniūnijoje už 3 kilometrų į šiaurės rytus nuo Kurklių. Ribojasi su Antakalnių, Kališkų kaimais. Įsikūręs dešiniajame Virintos upės krante.

Dvaro teritorijoje išlikusi sodyba dabar priklauso visų dvarų teritoriją apimančiam Pavirinčių kaimui, joje buvo 2 gyventojai (2000 m.).

XIX a. dvaras priklausė Žageliams. Apie 1898 m. mirus dvaro savininkui Eduardui Žageliui, jo turtą paveldėjo jo našlė Jadvyga Žagelienė ir dukterys Vanda Hoppen ir Marija Jokūbauskienė. XX a. pradžioje dvaro sodyba priklausė dvarininkei Vandai Žagelytei-Hoppen. 1923 m. Pavirinčių IV dvare buvo 1 sodyba – 32 gyventojai. Iki 1929 m. dvaro savininkei priklausė 251,5 hektaro žemės, dalį jos ji nuomodavo, dalį pardavė J. Galvonui. 

1932 m. dvaro savininkė pardavė visą turtą ir išvyko į Lenkiją. Dvaro pastatą su 28 hektarais žemės tuo metu įsigijo ir jame šeimininkavo valstybės tarnautojas Alfonsas Naiduškevičius su šeima. Iki Antrojo pasaulinio karo paskutinis dvaro savininkas buvo Petras Češūnas, turėjęs 31,2 ha žemės.

Po Antojo pasaulinio karo nacionalizuotame dvare veikė Mašinų-taktorių stoties bendrabutis. 1960–1965 m. buvusio dvaro teritorijoje buvo įkurta Kurklių tarpkolūkinė paukščių ferma. Čia iki 1984 m. veikė ir veterinarijos įmonė – ambulatorija. 1965 m. paukštyną panaikinus, dvaras buvo prijungtas prie kolūkio "Auksinė varpa", vėliau priklausė Puntuko kolūkiui, kol šis 1992 m. iširo.

XX a. 9-ajame dešimtmetyje dvarvietė buvo apleista ir sunyko, liko pavienių medžių.

Priklauso Kurklių parapijai. Kapinių nebuvo.

Pavirinčių IV dvare 1826 m. gimė gydytojas, keliautojas Ignotas Žagelis, 1933 m. – mokslininkė biologė botanikė Jonė Naiduškevičiūtė-Vaičiūnienė.