Anykščių krašto vietovių žinynas - http://www.anykstenai.lt/vietoves
PAANDRIONIŠKIS
2023-08-27

Kaimas Andrioniškio seniūnijoje už 2 kilometrų į rytus nuo Andrioniškio. Ribojasi su Ramaškonių ir Niūronių kaimais, Duobulės viensėdžiu, kitapus Šventosios – Andrioniškis. Vakariniu kaimo pakraščiu teka Šventosios upė. Įsikūręs tarp Vilkarausčio ir Duobulės miškų.

Yra 11 sodybų – 8 gyventojai (2001 m.), 5 gyventojai (2011 m.). Priklauso Andrioniškio dešiniajai seniūnaitijai (nuo 2009 m.).

1923 m. kaime buvo 8 sodybos – 42 gyventojai.

Po Antrojo pasaulinio karo iš Paandrioniškio buvo ištremta į Sibirą 1 šeima.

1949 m. kaimas buvo įjungtas į "Spindulio" kolūkį, vėliau priklausė J. Janonio, J. Biliūno kolūkiams, Elmininkų bandymų stoties eksperimentiniam ūkiui, kol šis 1992 m. buvo likviduotas.

Priklauso Andrioniškio parapijai. Kapinių nebuvo.

Paandrioniškio kaime, buvusioje Dūdų sodyboje, buvo pastatytas medinis kryžius (autorius – tautodailininkas Bronius Tvarkūnas, 203 m.) 1946 m. kovo 24 d. žuvusių Vytauto apygardos Šarūno rinktinės Jurgio Urbono-Lakštučio būrio partizanų Juozo Bagočiūno-Užugirio, Jono Puodžiūno-Siaubo, Broniaus Sriubo, Viktoro Tubio-Rando, Mato Ūdros-Mėnulio ir 1948 m. vasario 2 d. žuvusio Algimanto apygardos vado pavaduotojo Jurgio Urbono-Lakštučio atminimui. Paminklui pasenus, 2023 m. buvo pastatytas naujas geležinis kryžius.

Per Paandrioniškį, pro Šventosios senvages, driekiasi Arklio muziejaus Žirgo takas.

Paandrioniškio kaimo šiauriniame pakraštyje, Šventosios pakrantėje, nuo 2010 m. veikia Ritos Šimkienės kaimo turizmo sodyba "Pušų takas".

Kaime vasaros sodybą turi ir joje laisvalaikį iki gyvenimo pabaigos leido vitražo dailininkas ir dailės pedagogas Algirdas Dovydėnas, dabar – jo žmona, dailininkė keramikė Nora Blaževičiūtė. Kaime nuolat gyvena režisieriaus ir publicisto Juozo Ivanausko ir vertėjos Jūratė Ivanauskienės šeima, čia kūrybos erdvę įsikūrė rašytojas Vytautas V. Landsbergis.

Paandrioniškyje 1927 m. gimė ir senatvėje gyveno inžinierius architektas Vytautas Kaušpėdas. Kaušpėdų sodyboje buriasi, poilsiauja ir repetuoja jo sūnaus Algirdo Kaušpėdo grupė "Antis". Paandrioniškyje 1936 m. gimė pedagogas ir visuomenininkas Albertas Žarskus.