Anykščių krašto vietovių žinynas - http://www.anykstenai.lt/vietoves
PAVIRINČIŲ I dvaras
2012-01-12

Dvaras Kurklių seniūnijoje už 2 kilometrų į šiaurę nuo Kurklių. Ribojasi su Pavirinčių II bei Pavirinčių III dvarais.

Dvaro teritorijoje išlikusios sodybos dabar priklauso visus buvusius dvarus apimančiam Pavirinčių kaimui.

Iki XX a. pradžios Pavirinčių I dvaras priklausė Oginskių – garsios kunigaikščių giminės – palikuonims, dvare nebegyvenusiems. Tuo metu jis buvo apleistas ir nykstantis, pastatai tiko tik nugriauti. 1921 m. dvaras ir 185,7 hektaro jo žemės buvo išparduoti, jo teritorijoje daugiausiai kūrėsi iš JAV grįžtantys praturtėję aplinkinių Anykščių krašto kaimų jaunuoliai, įsigiję žemės ir statęsi vienkiemių sodybas. Išliko tik senąją dvarvietę supę vietinių rūšių medžiai.

1923 m. Pavirinčių I dvare buvo 7 sodybos – 48 gyventojai. Iki Antrojo pasaulinio karo Pavirinčių I dvaro teritorijoje Jurgis Biliūnas – ilgametis Kurklių valsčiaus viršaitis – valdė 42,3 ha žemės, Kazys Tuskenis turėjo 38,8 ha žemės bei Matas Nečiūnas buvo įsigijęs 28,3 ha žemės, kiti savininkai turėjo mažiau.

Po karo iš Pavirinčių I dvaro į Sibirą ištremti 5 asmenys – J. Biliūno šeima.

1949 m. buvusio dvaro teritorija įjungta į "Gegužės 1-osios" kolūkį, vėliau priklausė "Stalino keliu", Kurklių kolūkiams, kol 1992 m. ūkis iširo.
 
Priklauso Kurklių parapijai. Kapinių nebuvo, tik vienas kalnelis vadintas Chalerinka, manant, kad ten buvo epidemijos metu mirusių dvaro valstiečių kapai.