Anykštėnų biografijų žinynas - http://www.anykstenai.lt/asmenys
Miriam LIBENSON
2024-02-08

Vardas: Miriam
Pavardė: LIBENSON
Kitos pavardės, slapyvardžiai: Groisaitė, Gross
Gimimo data: 1913-04-21
Gimimo vieta: Anykščiai

Trumpai:
Pedagogė kalbų mokytoja, radijo žurnalistė, literatė poetė


Tėvai: Jakobas Groisas (?–1941) ir Šaina Borkumaitė-Groisienė (?–1941) – amatininkai krautuvininkai. Buvo vyriausia trijų vaikų šeimoje. Brolis Jankelis Eliezeris Groisas – nuo 1940 m. emigrantas Palestinoje, sesuo Sulamita Groisaitė (1922–1941). Tėvai ir sesuo žuvo 1941 m. vasarą Anykščiuose per holokaustą.

Baigė Anykščių progimnaziją, toliau mokėsi Panevėžio žydų mergaičių gimnazijoje jidiš ir hebrajų kalbomis. 1935–1938 m. baigė studijas Palestinoje, įgijo žydų mokyklos mokytojos išsilavinimą.

1938–1947 m. M. Libenson gyveno Palestinoje ir dirbo žydų mokyklose mokytoja.

1947 m. M. Libenson išvyko į JAV, apsigyveno Bostone (Masačusetso valstija) ir ten liko iki gyvenimo pabaigos. Iki senatvės ji dirbo mokyklose, daugiausiai mokydama hebrajų kalbos. Daug metų ji dirbo ir Bostono radijuje, buvo laidos "The Yidish Voice" jidiš kalba vedėja. Šioje laidoje ji pristatinėjo žydų autorius, skaitė jų ir savo kūrybą.

Nuo jaunystės visą gyvenimą ji rašė eiles jidiš ir hebrajų kalbomis, daugiausia proginius eilėraščius, skirtus tradicinėms žydų šventėms, kartu poetiškai pasakodama ir apie vaikystės išgyvenimus Anykščiuose. Jos eilėraščiai buvo verčiami į anglų kalbą, publikuoti periodikoje.

Senatvėje, beveik po 60 metų pertraukos, 1996 m. M. Libenson lankėsi savo vaikystės mieste Anykščiuose.

Mokėjo jidiš, hebrajų, vokiečių ir anglų kalbas, jaunystėje – dar ir rusų bei lietuvių kalbas. Laisvalaikiu savanoriaudavo ligoninėse.

Ištekėjo 1936 m. gruodžio 15 d. Tel Avive (Izraelis), vyras Paulas Libensonas (1904–1986), kilęs iš Sankt Peterburgo (Rusija), – buhalteris. Liko našlė. Vaikai: Michaelis Libensonas (g. 1937 m.) – mokslininkas psichologas, gyvena JAV, ir Eliotas Libensonas (g. 1943 m.) – dvasininkas teologas, gyvena Izraelyje.

Mirė 2004 m. spalio 16 d. Vileslyje (Wellesley, Masačusetso valstija, JAV).

Jos kūrybinis poetinis palikimas nebuvo išleistas, rankraščiai saugomi šeimos archyvuose.

M. Libenson gyvenimo istorija pristatyta Rimanto P. Vanago dokumentinės prozos knygoje "Žali žydų plaukai" (2007 m.), kartu publikuotas ir pluoštas į lietuvių kalbą išverstų eilėraščių (vertė Roza Bieliauskienė ir Rimantas Vanagas) kaip vienintelis rašytinis meninis-dvasinis Anykščių žydų bendruomenės atstovo liudijimas apie gyvenimą XX a. pradžioje Anykščiuose. Jos kaip literatūros kūrėjos gyvenimas ir kūryba pristatyta Rimanto P. Vanago dokumentinės prozos rinkinyje "Iš vieno grumsto" (2023 m.).

Anykščiuose, ant namo A. Baranausko aikštėje Nr. 6 sienos, sukurta meninė freska M. Libenson atminti (autorė – dailininkė Lina Šlipavičiūtė-Černiauskienė, 2021 m.).