Anykštėnų biografijų žinynas - http://www.anykstenai.lt/asmenys
Monika PELDAVIČIŪTĖ
2021-10-04

Vardas: Monika
Pavardė: PELDAVIČIŪTĖ
Gimimo data: 1989-08-12
Gimimo vieta: Šiauliai

Trumpai:
Politologė, visuomenininkė


2004–2008 m. baigė Šiaulių Juliaus Janonio gimnaziją.

Mokykliniais metais M. Peldavičiūtė aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, buvo Lietuvos moksleivių parlamento narė, organizacijos "Gelbėkit vaikus" narė. 2006 m. lapkritį ji dalyvavo tiesioginiuose debatuose su Europos Komisijos komisare Margot Wallstrom, tarp penkių Europos vaikų atstovaudama Lietuvos moksleiviams. 2007 m. rugsėjį ji su kitais Leituvos moksleiviais lankėsi Europos Parlamente, o 2007 m. spalį buvo viena iš projekto "Lietuvos jaunimo lyderiai" organizatorių, kartu su pirmąja Lietuvos jaunimo komanda dvi savaites praleido verslumo ir kultūros mainų kelionėje JAV, kur sėmėsi bendruomeninės veiklos įgūdžių.

2008–2012 m. ji studijavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute, įgijo politikos mokslų bakalauro išsilavinimą. Dalį mokymo programos ji studijavo užsienio šalių universitetuose: 2010 m. sausį–birželį – Ajou universitete Seule (Pietų Korėja), 2011 m. vasarį–birželį – Dogus universitete Stambule (Turkija), 2011 m. spalį–2012 m. vasarį – Ivane Javakašvilio universitete Tbilisyje (Sakartvelas). Studijuodama ji dalyvavo Vilniaus universiteto studentų atstovybės veikloje, savanoriavo institucijose ir renginiuose.

2011–2012 m. kelis mėnesius ji dirbo Jungtinių Tautų Asociacijoje Sakartvele asistente projektams ir vystymuisi, 2012 m. vasarą buvo kelionių agentūros "Explore Outdoor" kelionių vadovė Sakartvele, 2012 m. rudenį – Rytų Europos studijų centro tarptautinė rinkimų stebėtoja Sakartvele.

2013 m. kelis vasaros mėnesius M. Peldavičiūtė gyveno ir dirbo Baku (Azerbaidžanas), buvo Nacionalinių ir tarptautinių studijų centro projektų vadovė bei organizacijos "Transparency International" konsultantė organizacijos vidaus reikalų valdymui.

2013–2014 m. ji gyveno ir dirbo Tbilisyje (Sakartvelas), buvo alternatyvaus kultūros centro iniciatorė, organizavo socialinį eksperimentą. Tuo pačiu metu kaip  Europos savanorių tarnybos atstovė ji dirbo su Sakartvelo jaunimo asociacija "Droni", organizuodama mokymus ir darbą su projektais.

2014 m. vasarą grįžusi į Lietuvą, 2014–2015 m. ji dirbo viešojoje įstaigoje "Investuok Lietuvoje", buvo "Kurk Lietuvai" projektų vadovė Šiaulių miesto, Utenos rajono ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Nuo 2015 m. iki šiol M. Peldavičiūtė gyvena Anykščiuose.

2015–2017 m. ji buvo bendruomenės "Pabusk Tipis" projektų vadovė, organizavo žygius ir stovyklas, rūpinosi šios bendruomenės viešaisiais ryšiais. 2016–2017 m. ji buvo ir Anykščių naujų vėjų bendruomenės veiklų organizatorė. Nuo 2015 m. ji yra Anykščių Jurzdiko bendruomenės narė.

2017–2018 m. M. Peldavičiūtė dirbo Anykščių menų centre kuratore, buvo Pasaulio anykštėnų bendrijos atsakingoji sekretorė.

Jos iniciatyva Anykščiuose pradėta įgyvendinti "Blusturgio" idėja, gimė tęstinis projektas "Miško festivalis", pradėta realizuoti Anykščių kaip lėtojo miesto vizija.

M. Peldavičiūtė yra visuomenininkė, nuo 2018 m. aktyviai dalyvauja nacionalinėje aplinkosaugos veikloje.

2018–2020 m. ji buvo viena iš asociacijos "Gyvas miškas" kūrėjų, veiklos koordinatorė, rūpinosi miškų išsaugojimu Lietuvoje, organizuodama visuomenines kampanijas ir stabdydama miško kirtimus saugomose teritorijose.

Nuo 2020 m. spalio iki šiol M. Peldavičiūtė yra asociacijos "Gyvo Žalio" (www.gyvozalio.com) steigėja ir šios asociacijos vadovė-administratorė.

Jos iniciatyva buvo apriboti ir griežčiau kontroliuojami miškų kirtimai saugomose teritorijose, organizuota visuomenės švietimo veikla – miško reikšmingumo populiarinimas, jos teikimu pradėta kurti Nacionalinė miškų vizija.

M. Pedavičiūtė organizuoja miško terapijos užsiėmimus – miško maudynių seansus kaip naują relaksacijos priemonę.

Laisvalaikį leidžia gamtoje, domisi žolininkyste.