Anykščių krašto vietovių žinynas - http://www.anykstenai.lt/vietoves
PLEPIŠKIAI
2013-11-24

Kaimas Skiemonių seniūnijoje už 13 kilometrų į šiaurę nuo Skiemonių. Ribojasi su Buivydų, Mozūriškių, Mačionių ir Juškonių kaimais, įsikūręs rytinėje Mušėjaus ežero pakrantėje. Vakariniu kaip pakraščiu teka upelis Smulkė (Miežinta, Laimutis), kaime yra jo ir Mušėjaus ežero santaka.

Yra 3 sodybos – 5 gyventojai (2001 m.), 3 gyventojai (2011 m.). Priklauso Mačionių seniūnaitijai (nuo 2009 m.).

Plepiškiai (Plepiszki) minimi Ukmergės apskrities seniūnijų 1765 m. inventoriuose. Priklausė Lietuvos didžiajam kunigaikščiui, kaime gyveno vienas ūkininkas Motiejus Juodzevičius. 1817 m. kaimelyje buvo trys šeimos: Andriaus Petronio, Andriaus Juodzevičiaus ir Gabrieliaus Juodzevičiaus.

Iki 1941 m. kaimas palaipsniui išsiskirstė į vienkiemius, 1941 m. turėjo 148,27 ha žemės. XX a. viduryje Plepiškiuose paplito vėjo malūnai ir malūnėliai – juos statėsi kone kiekvienas ūkininkas.

Po Antrojo pasaulinio karo iš Plepiškių buvo ištremti į Sibirą 6 asmenys.

1949 m. kaimas buvo įjungtas į M. Melnikaitės kolūkį ir jam, paskui Mačionių kolūkiui priklausė iki 1992 m., kol šis iširo.

Priklauso Leliūnų (Utenos r.) parapijai. Senosios kaimo kapinės neveikiančios, laidojimo ženklų nelikę. XX a. antrojoje pusėje kapinių teritorijoje buvo pastatyti kolūkio gamybiniai pastatai.

Plepiškiuose 1934 m. gimė muziejininkas ir kraštotyrininkas Balys Juodzevičius. Jis surinko ir parengė Plepiškių kaimo istoriją.