Jūratė ŠIMKIENĖ
  Kitos pavardės, slapyvardžiai: Kojelytė
Gimimo data: 1961-00-00
Gimimo vietovė: Klaipėda

Trumpai:
Choreografė šokių mokytoja, kultūros organizatorė

2024-03-10   |   Spausdinti

Tėvai: Izidorius Kojelis (1935–1993) – jūreivis ir Elena Kioler-Vaitkutė-Kojelienė (1936–1995) – darbininkė. Sesuo Vida Kojelytė (g. 1958 m.) – aktorė.

Baigė Klaipėdos vidurinę mokyklą. 1984 m. baigė studijas Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetuose, įgijo choreografės išsilavinimą. Ruošdama diplominį darbą, J. Šimkienė 1983–1984 m. Anykščiuose subūrė vaikų tautinių šokių kolektyvą ir 1984 m. vasario 13 d. su juo apsigynė labai gerai įvertintą šokių programą.

Nuo 1984 m. iki šiol ji yra Anykščių kultūros rūmų, kultūros centro choreografė, vaikų tautinių šokių kolektyvo "Vijurkas" vadovė. Ji buvo Anykščių rajono vyriausioji choreografė, ruošė rajono kolektyvus rajono ir respublikinėms dainų šventėms.

"Vijurke" šoka trys šokėjų grupės – apie 60 šokio mėgėjų. Nuo 1985 m. šis Anykščių kolektyvas dalyvavo visose moksleivių ir Pasaulio lietuvių dainų ir šokių šventėse, koncertuoja rajono renginiuose, rengia vaikų šventes ir bendrus pasirodymus su pramoginės muzikos grupėmis "Puella" ir "Tabalai". Kolektyvas nuolat dalyvauja respublikiniame vaikų ir moksleivių tautinių šokių konkurse "Aguonėlė", respublikiniame konkures "Pora už poros" bei įvairiuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienio šalyse. Tarptautiniame dainų ir šokių festivalyje-konkurse "Deimantinė šermukšnėlė" Ukrainoje (2008 m.) "Vijurkas" užėmė trečiąją vietą.

"Vijurkas" augina šokėjų pamainą Anykščių kultūros centro jaunimo tautinių šokių kolektyvui "Gojus". J. Šimkienė nuo vaikystės sužavėjo šokiu ir "Vijurke" išugdė keturias būsimąsias choreografes: Kristiną Žiulytę-Bužinskienę, Miglę Kazlauskaitę-Repšienę-Baltrušiūnę, Vainetą Bradauskaitę ir Žaną Parfionovą.

Nuo 1996 m. J. Šimkienė taip pat yra Anykščių kultūros centro merginų šokių grupės "Vija", šokančios šiuolaikinius šokius ir dalyvaujančios programoje prie pučiamųjų orkestro, vadovė, buvo Kavarsko (Anykščių r.) vidurinės mokyklos šokių būrelio vadovė. Jos kolektyve šoka dviejų amžiaus grupių merginos.

Buvo ištekėjusi, vyras Rimantas Šimkus – statybininkas. Išsiskyrė. Sūnus Žilvinas Šimkus, duktė Kotryna Šimkutė.