Renata MIŠKINIENĖ
  Kitos pavardės, slapyvardžiai: Vaigeltaitė
Gimimo data: 1969-03-07
Gimimo vietovė: Kaunas

Trumpai:
Bibliotekininkė bibliografė, kultūros organizatorė, visuomenininkė

2022-04-28   |   Spausdinti

Tėvai: Juozas Vaigeltas ir Danutė Vaigeltienė – darbininkai. Augo trijų vaikų šeimoje, buvo jauniausia. Sesuo Roberta Vaigeltaitė-Vasiliūnienė (g. 1962 m.) – dailininkė grafikė, brolis Virginijus Vaigeltas – inžinierius.

1976–1987 m. baigė Kauno 27-ąją vidurinę mokyklą (dabar – Kauno "Vyturio" gimnazija). 1980–1990 m. lankė Kauno profsąjungų rūmų išraiškos šokių kolektyvą "Sonata" (vadovė Kira Daujotaitė), kur pažino šiuolaikinį šokį, buvo pagrindinės šio kolektyvo trupės šokėja. 1989 m. ji buvo šio kolektyvo vaikų grupės vadovė.

1990–1996 m. ji studijavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete, įgijo bibliotekininkės bibliografės išsilavinimą.

Nuo 1992 m. iki šiol R. Miškinienė gyvena Kavarske (Anykščių r.) ir dirba Anykščių rajone.

1997 m. ji dirbo Kavarsko kultūros namų direktore.

Nuo 1998 m. iki šiol R. Miškinienė dirba Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekos vedėja, yra įvairių neformaliojo švietimo veiklų vadovė. Plėtodama mokyklinės bibliotekos veiklas, į bibliotekos erdvę ji atvedė netipiškas meno rūšis – kiną ir šiuolaikinį šokį, šiuos savo sumanymus kaip veiklos metodiką nuo 2014 m. ne kartą pristatė nacionaliniu mastu.

Ji yra Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos valdybos narė (nuo 2014 m.), 2015–2019 m. buvo Anykščių rajono savivaldybės Kultūros tarybos narė.

Jos iniciatyva buvo įkurta ir nuo 2006 m. iki šiol Anykščių Jono Biliūno gimnazijoje veikia "1 kūrinio galerija", kurioje per pirmąjį veiklos dešimtmetį savo kūrybą pristatė daugiau kaip 80 gimnazistų.

2011 m. R. Miškinienė Jono Biliūno gimnazijoje subūrė "Kino klubą" ir yra jo vadovė bei veiklos koordinatorė. Klube šiuolaikinio kino kūrimo ir raiškos įgūdžių nuolat semiasi apie 20 gimnazistų, tarp buvusių šio klubo narių jau yra pasirinkusių kinematografijos specialybes. Klubo vadovė kasmet organizuoja kino projektus – pažintines ir praktines kino bei gretimų menų dirbtuves gimnazijoje bei Anykščių miesto erdvėse. Šis klubas kasmet rengia Anykščių moksleivių susitikimus su kino kūrėjais, kasmet sukuria apie 10 kino ir video filmų, pristatomų įvairiuose renginiuose ir kultūros erdvėse. Klubo nariai yra nuolatiniai savanoriai Anykščių krašte kuriamuose profesionaliojo kino projektuose bei kituose kino renginiuose.

Dalyvaudama 2012 metų projekte "Anykščiai –- Lietuvos kultūros sostinė", R. Miškinienė su "Kino klubo" nariais senajame Anykščių knygyne atvėrė "Kino knygyną", sukūrė ir rodė vaizdo, garso ir judesio spektaklį "Kinas juda" bei išplėtojo kitas visus metus trukusias kultūros veiklas. Jos suburtas Anykščių jaunimas sukūrė ir išplatino šiandieninius Anykščius reprezentuojantį muzikinį vaizdo siužetą "We are happy from Anyksciai" pagal W. Farellio muziką (2014 m.), sukūrė tarpdisciplinį projektą "laužanTabu. Atspindžiai", kuriame susiejo upę, tiltą, vaizdo projekciją, garso režisūrą bei judesio choreografiją į vientisą meninę formą, asociatyviai perteikdami jautrų jaunų žmonių požiūrį į juos supančią aplinką (2014 m.).

Kartu su ugdomais gimnazistais ji dalyvavo ir pelnė apdovanojimų mokinių kino festivaliuose "Aš + miestas = kinas"  (2012 m.), "REC" (2012 ir 2014 m.), "Building bridges" (2013 m.), "Mano mėgstamiausias dalykas mokykloje" (2015 m.), "Stop frame" (2016 m.) ir kituose. Mokinių kino kūrybą nuo 2012 m. ji kasmet pristato tarptautiniame dokumentinio kino festivalyje EDOX Anykščiuose.

2015–2017 m. R. Miškinienė dirba su tarptautiniu kino edukacijos projektu "Le Cinema, cent ans de jeunesse" ("Kinas, 100 metų jaunystės"), kuriuo ugdomas kino vizualinis raštingumas bei skatinama jaunų žmonių jausmus ir išgyvenimus perteikti kino kalba. Šio projekto metu moksleivių sukurtas vaidybinis filmas "Tiltas" pirmą kartą kaip lietuviško kino pavyzdys buvo pristatytas vienoje garsiausių pasaulio kino organizacijų – Prancūzų sinematekoje Paryžiuje (Prancūzija) tarp 53 mokyklų iš 12 šalių atstovų sukurtų filmų (2016 m.).

Už akcijos "Knygų Kalėdos" veiklą R. Miškinienė buvo apdovanota Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės padėka (2015 m.). Jai skirta Anykščių Teresės Mikeliūnaitės kultūros premija (2016 m.). Ji pelnė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos prizą "Ad astra" kaip geriausia Panevėžio regiono bendrojo lavinimo mokyklų bibliotekininkė (2017 m.).

Už vaikų literatūros populiarinimą ir kūrybinį požiūrį į jaunų žmonių skaitymo skatinimą ji apdovanota Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Vaikų literatūros premija (2022 m.).

Laisvalaikiu mėgsta šokti, domisi šiuolaikinio šokio spektakliais ir nekomercinio kino kūriniais, mėgsta būti ir keliauti gamtoje, plaukti baidarėmis, laidyti aitvarus. 

Susituokė 1991 m. lapkričio mėnesį, vyras Šarūnas Miškinis (g. 1963 m.) – dailininkas, dailės pedagogas. Vaikai: Uršulė Miškinytė, Jokūbas Miškinis, Motiejus Miškinis ir Marijonas Miškinis.