Anykščių krašto vietovių žinynas - http://www.anykstenai.lt/vietoves
JANYDŽIAI
2019-07-24

Viensėdis Anykščių seniūnijoje už 1 kilometro į šiaurės rytus nuo Anykščių. Ribojasi su Anykščių miestu, Anykščių viensėdžiu ir Naujųjų Elmininkų gyvenviete. Į pietus nuo viensėdžio driekiasi Anykštos upelio slėnis, eina siaurojo geležinkelio Anykščiai–Rubikiai linija. Viensėdžio teritorija patenka į Anykščių regioninį parką. Per viensėdį teka upelis Piestupys – Šventosios kairysis intakas, čia yra jo ištakos.

Yra 1 sodyba – 4 gyventojai (2001 m.), 6 gyventojai (2011 m.). Priklauso Naujųjų Elmininkų seniūnaitijai (nuo 2009 m.).

XX a. antrojoje pusėje Janydžių viensėdžio teritorijos pietinė dalis buvo prijungta prie Anykščių viensėdžių. Minint Vietovardžių metus, 2019 m. Janydžių viensėdžio vardas ir istorinės ribos atkurtos Lietuvos Respublikos vietovių registro sistemoje REGIA.

Janydžių geomorfologinis draustinis yra 74,9 ha ploto teritorija, prigludusi prie Anykščių miesto, ribojama užstatytų Anykščių miesto teritorijų (Janydžių ir Medžiotojų gatvės) bei "Vorutos" sodų bendrijos. Draustinis buvo įsteigtas siekiant išsaugoti raiškų erozinio kalvyno reljefą, kurį Anykščių apylinkėse paliko tirpdamas paskutinis ledynas. Draustinis apima Piestupio upelio slėnį, rytuose jis baigiasi vientisu raguvų ir atragių kompleksu.

Janydžiuose 1927 m. gimė bibliografė Valerija Vilnonytė, 1931 m. – mokslininkas inžinierius hidrotechnikas Vilius Šulga, 1940 m. – gydytoja Vida Veronika Šulgaitė-Stragienė, 1956 m. – žurnalistė Alma Deveikytė-Valantinienė..